Mert játszani jó!

Bűbájos játékok

Játék történelem V. - Szocialista Monopoly

2017. február 28. - rapunzelle

Tavaly volt 50 éves a Gazdálkodj okosan! társasjáték. 

gazdalkosj.JPG

Az 1937-ben adták kielőször a Monopoly-t Magyarországon, ekkor még Capitaly néven. A II. világháború után megváltozott politika sajnos egy ilyen ártatlan társasjátékot se kímélt, gyakorlatilag tilos volt vele játszani, 1953-ban betiltották. (Teljesítsd a tervet néven hasonló játékot hoztak forgalomba, de ez érthető módon nem örvendett túl nagy népszerűségnek.)

A magyar családok természetesen nagy becsben tartották és megőrizték az eredeti játékot, titokban, családi körben játszottak vele, újonnan azonban nem lehetett megvásárolni. Az űr kitöltésére született meg 1966-ban a Gazdálkodj okosan, de nem sok köze volt a Capitaly-hoz, más üzenete volt. Az "amerikás" előre törekvés, versenyszellem, stratégia, mások kárára történő vagyonszerzés helyett "szocialista" gazdálkodj okosan, szerencse kártyával, dobókockával, szocreál lakással és berendezési tárgyakkal. Ennek ellenére talán azt is mondhatjuk, hogy napjainkig az egyik legnépszerűbb társasjáték lett és már eurós változata is elkészült.

15065.jpg

A Gazdálkodj okosan társasjátékban a siker szinte kizárólag a szerencsén múlik, bár némi stratégiát tapasztalataim szerint lehet belevinni. Ezt mint lelkes és rendszerint győztes játékos mondhatom :) Komoly, nevelő célzatú játék a Gazdálkodj okosan: "Ne szemetelj!", "Ne dohányozz!", a testedzés fontosságának kiemelése stb. Gazdálkodni nem feltétlenül tanít meg, de a több órás családi szórakozás és retro élmény garantált!

A játéknak természetesen felnőtt változata is készült már Részegedj okosan néven, de erről majd máskor és máshol :)

Felhasznált források:
http://manda.blog.hu/2013/03/07/monopoly_az_eletre_kelt_jatek
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gazd%C3%A1lkodj_okosan!

A bejegyzés trackback címe:

https://bubajos-jatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr8912303339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaland-Játék-Kockázat · http://kjkk.blog.hu 2017.03.02. 14:31:05

"de a több órás családi szórakozás"
Ez egy kicsit azért durva volt. A több óra garantált, de az nem szórakozás, hanem kemény unalom!

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.03.03. 10:47:51

A Takarékoskodj játékot szerettem, ezt nem. EZ annyira unalmas szocreál volt. A másikban volt nyaraló, meg autó is.
süti beállítások módosítása