Mert játszani jó!

7 játéktrend 2018-ban

Mi lesz a menő idén?

2018. március 26. - rapunzelle

Nehéz és szinte lehetetlen megjósolni, hogy idén milyen játékok fogják lenyűgözni a gyerekeket. A gyártók mindent beleadnak, kutatnak, fejlesztenek, tesztelnek és reklámoznak, de a végső döntést a kicsik hozzák meg.

20180215_generation_smartphone_spielt.jpg

Mi nyűgözi le őket? Születnek-e új, évtizedekre szóló kedvencek? Előkerül-e egy rég elfeledett játék új köntösben? A nemzetközi játékpiac meghatározó eseménye a mindig év elején megrendezett Nürnbergi Játékvásár, a Spielwarenmesse. Itt tájékozódtam én is az aktuális trendekről, hírekről, újdonságokról és a karácsonyra várható slágerjátékokról.

Tovább

Miért imádják a gyerekek a ronda, néha gusztustalan játékokat?

2018. február 08. - rapunzelle

Imádjuk a gyerekeinket, mindent szeretnénk nekik megadni, de néha egyszerűen nem értjük őket. Vajon miért van, hogy gyermekeink előbb-utóbb rajongani kezdenek egy olyan játékért, amitől mi falra mászunk?! Vajon mi is ilyenek voltunk? Mi is kiakasztottuk szüleinket? Ennyire nem tudunk már gyermeki szemmel nézni a dolgokra? Mindig nevelni akarunk és tanítani? Mindenben logikát keresünk ahelyett, hogy csak játszanánk és együtt nevetnénk gyerekeinkkel?

Tovább

5 TIPP sulikezdéshez

Hogyan kerülheted el a reggeli káoszt és kapkodást?

2017. szeptember 05. - rapunzelle

Szeptember első hete van. Honnan tudnám ezt akár naptár nélkül is? Édesanyák és kissé ideges apukák próbálják a reggeli dugóban célba juttatni porontyaikat. A közlekedés még a kisebb városokban is nehézkesebbé vált, hiszen első napok, jusson kényelmesen és biztonságban iskolába a gyermek. Ez a kezdeti lelkesedés szerencsére hamar elmúlik és újra élhetővé válnak a városok reggel 7 és 8 óra között. Le a kalappal minden szülő előtt, nem kis szervezési feladat hárul rájuk, melyet a különböző iskolák által rájuk erőltetett programok, például a szülői értekezletek az első napokban sem könnyítenek meg. 

 

A reggelek sem indulnak ilyenkor gördülékenyen otthon, akár kezdő iskolásról óvodásról van szó, akár már több év tapasztalattal rendelkezik a család, hiszen hosszú volt a nyár, nagy volt a szabadság és most minden megváltozott! Hogyan lehetne ezt megszervezni? Hogyan juthatnánk el egy nyugodt, családi reggelihez hétköznap? Ebben próbálok ma segíteni néhány kreatív trükkel:

1) Szerezz be egy faliújságot

Az első lépés, hogy a család minden tagja tisztában legyen a programokkal. Erre a legalkalmasabb egy faliújság felszerelése az előszobában, a nappaliban vagy akár a konyhában, kinek hol kényelmes. Rengeteg időt és energiát megspórolunk magunknak és anyának sem kell mindent fejben tartania.

Tovább

Játék történelem VI. - Csuhé babától napjaink játékáig

Amikor még az anyukák sem Viber-en beszélték le a délutáni gyerekprogramokat

2017. március 08. - Fiffancs

A technika folyamatos fejlődésének köszönhetően az elmúlt évtizedekben a játék piacon is forradalmi változások történtek. Anno még a 30-as években nagyszüleink nem lubickolhattak a játékok töménytelen változataiban, örültek, ha rongyból készült babával játszhattak, vagy saját maguk készítettek csutkababát kukoricacsuhéból, de az udvaron rozsdásodó talicskával is remekül elszórakoztak.

corn-husk-dolls-craft-photo-420-ff1100alm4a01.jpg

Tovább

Játék történelem IV. - Építőkockák és tanulás

2017. február 21. - rapunzelle

Szerintem kijelenthetjük, nincs gyerekszoba építőkocka nélkül! Fa-, műanyag-, puha szilikon kockákkal minden gyerek játszik, játszott és játszani fog. Építeni, valamit létrehozni, alkotni az egyik legjobb dolog nemcsak gyerekként, hanem felnőttként is. Természetesen az 1-2 éves gyermekeknél még inkább a rombolás van előtérben, de ez is a fejlődés része :)

unclegoose8.jpg

Tovább

Játék történelem III. - A tökéletes nő: Barbie!

2017. február 14. - Fiffancs

Egy kis személyes kitérővel kezdeném Barbie történetét. Ez ugyan nem 60... de közel 30 éve történt és szerintem gyerekkorotokban ti is szívesen vettétek fel anyukátok ruháit, magassarkú cipőit, esetleg bele is kontárkodtatok a sminkes neszesszerbe, sőt még az ékszereit is magatokra pakoltátok? Akkor úgy fest, egy-egy játék kedvéért ti is szeretettek volna kislányból szép nővé válni. És melyik babával lehetett úgy játszani, hogy közben elhittük, hogy mi vagyunk azok? Hát persze, hogy a Barbie babával! Hiszen Barbie nem egy kisgyermeket megformázó cuki baba volt, hanem ízig-vérig nő, lehengerlő külsővel.

12877437805_ba9a6fb89f_b.jpg

Tovább

Játéktrendek 2017-ben

A nürnbergi játékvásáron jártunk

2017. február 07. - rapunzelle

A világ minden tájáról érkező játékpiaci szereplőknek a karácsonyt követő időszak és talán az év legnagyobb szakmai eseménye a nürnbergi játékvásár, a Spielwarenmesse. Itt lehet először találkozni a gyártók idei évre szánt újdonságaival. A vásár területe ÓRIÁSI. Ne egy Hungexpo-t képzeljetek el. Mi 2 napot voltunk, de rengeteg dolgot nem sikerült megnézni, kipróbálni, csak kapkodtuk a fejünket.

16521656_1195198303920955_334726374_n.jpg

Tovább

Játék történelem II. - "Klicky", a Playmobil figura

A szerepjátékokban a gyerekek a közvetlen környezetükben megtapasztalt dolgokat, élményeket élik újra át, gondolják tovább. Bevásárolnak, autót vezetnek, főznek, kutyát sétáltatnak, mint a "nagyok". Fontos, hogy gyermekeinknek minél több lehetőséget biztosítsunk a szerepjátékra, hiszen fontos készségek alakulnak ki ekkor. A német Playmobil ebben nyújt segítséget szülők és gyerekek millióinak világszerte, immár több, mint 40 éve. Hogyan is kezdődött?

hans-beck.jpg

Tovább