Mert játszani jó!

Bűbájos játékok

5 TIPP sulikezdéshez

Hogyan kerülheted el a reggeli káoszt és kapkodást?

2017. szeptember 05. - rapunzelle

Szeptember első hete van. Honnan tudnám ezt akár naptár nélkül is? Édesanyák és kissé ideges apukák próbálják a reggeli dugóban célba juttatni porontyaikat. A közlekedés még a kisebb városokban is nehézkesebbé vált, hiszen első napok, jusson kényelmesen és biztonságban iskolába a gyermek. Ez a kezdeti lelkesedés szerencsére hamar elmúlik és újra élhetővé válnak a városok reggel 7 és 8 óra között. Le a kalappal minden szülő előtt, nem kis szervezési feladat hárul rájuk, melyet a különböző iskolák által rájuk erőltetett programok, például a szülői értekezletek az első napokban sem könnyítenek meg. 

 

A reggelek sem indulnak ilyenkor gördülékenyen otthon, akár kezdő iskolásról óvodásról van szó, akár már több év tapasztalattal rendelkezik a család, hiszen hosszú volt a nyár, nagy volt a szabadság és most minden megváltozott! Hogyan lehetne ezt megszervezni? Hogyan juthatnánk el egy nyugodt, családi reggelihez hétköznap? Ebben próbálok ma segíteni néhány kreatív trükkel:

1) Szerezz be egy faliújságot

Az első lépés, hogy a család minden tagja tisztában legyen a programokkal. Erre a legalkalmasabb egy faliújság felszerelése az előszobában, a nappaliban vagy akár a konyhában, kinek hol kényelmes. Rengeteg időt és energiát megspórolunk magunknak és anyának sem kell mindent fejben tartania.

2) Praktikus tároló 

Bármilyen fiókos, polcos egység megteszi, aminek minimum 5 külön tárolórésze van, de a 7 ideálisabb. Több gyermeknél praktikus a gyermekek számának megfelelő mennyiséget vásárolni. Címkézd fel a polcokat/fiókokat, minden nap kap egyet (kisebbeknél színeket vagy egyszerű ikonokat/szimbólumokat is lehet párosítani a napokhoz. Itt akár a ruhákat lehet napokra lebontva a hét elején bekészíteni vagy a sulis könyvek, füzetek tárolására is alkalmas, de az edzőcuccoknak is juthat hely, hogy ne maradjon véletlenül otthon az aznapi felszerelés.

3) Rendszerezd az ételeket is

A hűtőben és a kamrában is érdemes a gyermekek és akár saját magad tízóraiját, ebédjét külön tárolni. A hűtőben tárolódobozokban akár este előre be lehet készíteni a gyümölcsöket, nem lesz semmi bajuk és reggel nem kell a pakolással bajlódni, csak kivenni a megfelelő dobozt. Ez ugyan egy kis munka pl. előző este, de reggel ez többszörösen megtérül. Ráadásul a sietség miatt nem kényszerülsz kevésbé egészséges ételekre.

4) Piktogramok a napi rutinról

Már kisebb gyerekeknél is bevethető és amíg ő önállóan készülődik, te tudsz a reggelivel vagy egyéb dolgokkal foglalkozni. A legjobb olyan verziót használni, melyen jelölni tudja, hogy mi az amit már megcsinált, így egy pillantással ellenőrizni tudod hol tart és szükség esetén sürgetni egy kicsit.

5) Saját napi tervező a gyerekeknek

Itt is bevethetőek az ikonok, piktogramok, akár saját maga is megrajzolhatja a gyerkőc, de rengeteg kész, nyomtatható verziót találsz a neten. Egy mágnestábla ideális a célra, de aki jól tud varrni, az szövetből is készítheti.

Induljon stresszmentesen a reggeletek!

A bejegyzés trackback címe:

https://bubajos-jatekok.blog.hu/api/trackback/id/tr7912804726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.09.06. 13:53:00

Tegnap reggel, kutyasétáltatás közben láttam: iskola közelében aranyakkal nagyon jól láthatóan telerakott anyuci, fél órája elfogyott türelemmel igyekszik indítani 4-5 csemetéjét a bejárat felé. A legkisebb kimarad a sorból, azt mondja: nekem még nem is adtál búcsúpuszit! - De már adtam B@SZDMEG! - érkezett a válasz a 7,5éves felé! LOL! :)

murray 2017.09.06. 14:16:00

reggel 7-8 között már halál mindenhol az utakon. miről beszélünk?
6,50kor kell indulni és nyomni kell mint a disznó és a csóri gyereket már negyed 8kor kézbesíteni az iskolába. ..
ja és pestról járok pestre. (illetve Budáról-Budára)

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2017.09.06. 16:46:15

Szerintem nem 38 db angol feliratos cucctól lesz stresszmentese(ebb) a reggel. Azért többet kell tenni, mint ezekért.
süti beállítások módosítása